Despre viata spadasinei Ana Maria Branza

O viata frumoasa, bogata, traita intens, presarata cu impliniri si multe sacrificii. Cam asa s-ar putea descrie, foarte pe scurt, in doar cateva cuvinte, viata sportivei Ana Maria Branza. “Stiu doar ca atunci cand iti iese poti spune ca a meritat. Cand nu iese, te ridici te jos, te scuturi si o iei de la capat pe acelasi drum” sunt cuvintele acesteia. O atitudine de invingator, de om invatat sa lupte, sa nu renunte in fata esecului.

Nascuta pe 26 noiembrie 1984, Ana Maria Branza (pe numele de casatorie si de competitii, Ana Maria Popescu), a “descoperit” acest sport pe cand avea doar zece ani. Pasii i-au fost purtati catre sala de scrima de fratele mai mare, care juca fotbal la sectia de juniori a CSA (Clubul Sportiv al Armatei) Steaua.

“Am simtit ca acolo este locul meu si am ramas”

O fire deosebit de energica, Ana Maria Branza a mai incercat in copilarie si tenisul de camp pentru care nu a simtit insa chemare. Asa ca, la varsta de 10 ani, Ana a ales spada, aceasta fiind singura arma din sala cu maner pentru stangaci.

„Am simtit, desi aveam doar 10 ani pe atunci, ca acolo este locul meu si am ramas. Initial a fost dorinta parintilor de a-mi consuma energia intr-un cadru organizat. Iar după o perioadă am hotarat ca vreau sa urmez calea performantei.” Dragostea Anei pentru acest sport a inceput si s-a dezvoltat sub indrumarea antrenorului Radu Szilaghy.

Dupa atatia ani, gandindu-se la cum a inceput totul, sportiva mai spune ca „inca de la prima vizita in sala de scrima am fost fascinata de sportivii imbracati in costume albe care se duelau”.

O cariera “pavata” cu medalii

O cariera “pavata” cu medalii

Performanta cere sacrificii! O lupta continua de a te autodepasi, de a inalta stacheta tot mai sus. In spatele oricarui succes se afla zeci si sute de ore de antrenament, lacrimi de durere, de frustrare si, in final, de bucurie.

Spadasina Ana Maria Branza si-a dedicat viata sportului, castigand de-a lungul anilor medalii dupa medalii. Voi aminti aici insa doar cateva dintre zecile de titluri castigate:

  • medalia de aur la Campionatul Mondial in 2001, la Gdansk, Polonia
  • argint la Jocurile Olimpice de la Beijing în 2008 (individual)
  • doua medalii de aur la campionatele mondiale de la Paris (2010) si Catania (2011)
  • argint la Moscova (2015)
  • medalie de aur la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro în 2016 (pe echipe)
  • 7 medalii de aur, individuale sau pe echipe, la campionate europene desfăşurate în perioada 2006-2016
  • medalia de argint la Campionatul Mondial de la Wuxi, in 2018

De trei ori, in anii 2008, 2009 si 2013, Ana Maria Branza a fost desemnata drept cea mi buna spadasina din lume.

Spadasina Ana Maria Branza, despre o cariera construita “pas cu pas”

Spadasina Ana Maria Branza este adepta pasilor mici, facuti unul dupa altul. Foarte bine analizati!

Sportiva se pregateste pentru Jocurile Olimpice de la Tokio (la momentul scrierii acestui articol), despre care spune insa ca “sunt inca departe”. Aceasta declara ca si-a dorit ca in acest sezon sa revina in elita mondiala, lucru pe care l-a si reusit.

“Acum pot sa respir putin si apoi voi incepe pregatirea noului sezon alaturi de domnii antrenori si de colege”, mai spune aceasta. Pe langa antrenamentele la lotul national, sportiva a mai inclus in programul zilnic si sedinte de yoga, alergare si inot.

Aceasta marturiseste ca cel mai mult in drumul sau catre performanta, a fost influentata de catre oamenii din viata ei. Dintre acestia, cel care si-a pus cel mai puternic amprenta asupra carierei sale a fost antrenorul Dan Podeanu.

Ceea ce a motivat-o cel mai mult insa, este urmatorul principiu: “sportul m-a invatat ca toata munca se intoarce intr-un final in favoarea celui care nu renunta”. Pentru spadasina Ana Maria Branza, “campion este acel om care crede in visul lui si munceste pentru el pana ajunge sa-l implineasca!”.

Ana Maria Branza Popescu, despre viata de familie

Ana Maria si-a intemeiat o familie alaturi de jucatorul de polo, Pavel Popescu, in anul 2015. De atunci insa, ambii sunt implicati in activitati sportive, astfel incat viata de familie este traita in “reprize mai scurte si mai intense”, dupa cum marturiseste chiar Ana Maria Popescu.

In consecinta, ambii avand programele foarte incarcate, de multe ori se intampla ca planurile sa le fie date peste cap. Insa cei doi s-au obisnuit deja (si) cu acest gen de provocari.

Cat despre un copil in viata lor, sportiva declara ca “atunci cand va fi momentul, nu il vom planui, dar il asteptam cu drag”.

Inainte de a incheia, le uram si noi pe aceasta cale mult succes si la cat mai multe medalii! Si nu in ultimul rand, felicitari pentru o viata dedicata sportului si performantei!

Categories Blog