Beneficiile cepei – de ce ar trebui sa o consumam

Ceapa este una din cele mai vechi plante de cultura din intreaga lume, fiind originara din partea centrala a Asiei. Insa azi nu vom face istorie. Vreau sa va spun beneficiile cepei si de ce este atat de important sa o consumam.

Aceasta este utilizata ca ingredient in foarte multe preparate culinare. Si nu vorbim doar de azi sau de ieri, ci de mii de ani in urma. Fiind o leguma extrem de populara, productia cepei a fost intr-o continua crestere in ultimii ani. Fapt ce a adus-o pe locul doi, dupa rosia, in topul celor mai cultivate legume.

Informatii despre ceapa

Ceapa era considerata un simbol al vietii in Egiptul Antic. Asta datorita formei sale, dar si al inelelor concentrice. Se spune ca era oferita zeilor ca moneda de schimb pentru a trece in cealalta lume.

Mai mult, s-au descoperit inscriptii care mentionau culturile de ceapa inca de acum 4000 de ani inaintea erei noastre. Chiar daca au trecut foarte multi ani de atunci, ceapa ramane o leguma extrem de cultivata.

La noi in tara ceapa este un aliment de baza, as putea spune. De la ingredient in mancare, pana la curatat gratarul 🙂 . Pretul din piete sau supermarket-uri este foarte mic, fapt ce o face sa fie foarte cumparata si utilizata.

Beneficiile cepei

Ceapa nu a fost folosita in antichitate doar ca ingredient in mancaruri. Lucru de altfel care se intampla si azi. Datorita proprietatilor sale s-a utilizat (si inca se utilizeaza) si ca tratament pentru diverse afectiuni.

Pana si soldatii din primul si al doilea Razboi Mondial foloseau ceapa. Nu neaparat sa o manance, ci sa-si aline durerile sai sa-si vindece ranile.

Aceasta leguma este foarte bogata in sulfuri, compusi odoriferi, tiosulfinate si sulfoxide. Insa responsabilii pentru aroma cepei sunt cistein-sulfoxizii. De fapt tot ei sunt vinovatii cand te iti vine sa lacrimezi cand tai ceapa.

Avand proprietati antimicrobiene, este foarte eficienta impotriva multor bacterii. Lupta impotriva virusului E.coli, bacteriei bacillus subtilis si chiar salmonella.

Cu toti acesti compusi si proprietati, poti folosi ceapa pentru diverse tratamente:

  • anemie (fiind bogata in fier)
  • tensiune arteriala. Ajuta la dizolvarea cheagurile de sange si te scapa de grasimile nesanatoase
  • antiseptic. Eficienta in lupta contra multor bacterii si infectii
  • artrita si guta. Deoarece are proprietati antiinflamatorii
  • colesterol. Consuma ceapa cruda regulat. O sa observi ca valorile colesterolului rau vor scadea
  • cancer de colon. Previne aparitia acestui tip de cancer. Responsabile pentru acest beneficiu sunt fructo-oligozaharidele
  • caderea parului. S-au facut chiar si studii in acest sens. Trebuie sa te dai cu suc de ceapa pe scalp de doua ori pe saptamana
  • raceli si gripe. Te ajuta sa transpiri, dar si te refaci mai repede

Si lista poate continua. Mai puteam sa mentionez si de libidou scazut, diabet sau chiar infectii ale tractului urinar. Practic ceapa este buna la toate, cum spuneam si anterior, chiar si la curatat gratarul.

De ce ar trebui sa consumam ceapa

Ca tot v-am mentionat mai sus care sunt beneficiile cepei, hai sa-ti spun si ce o face asa speciala.

In primul rand, in ceapa gasim Quercetina. Acesta este un antioxidant extrem de puternic. De fapt studiile au aratat ca este mai eficient chiar decat vitamina E.

Flavonoidele se gasesc in numar mare in ceapa. Din acest motiv ceapa este un remediu eficient pentru sistemul cardiovascular.

Cromul este extrem de util in cazul diabeticilor. Conform cercetarilor, acesta scade nivelul de glucoza si creste toleranta la aceasta. Dina cest motiv este si indicat ca diabeticii sa consume ceapa.

Nu in ultimul rand, ceapa este un probiotic natural. Acesta este un ingredient nedigerabile care stimuleaza multiplicarea si functia anumitor bacterii bune din intestin.