Ce inseamna HTTPS?

Ce inseamna HTTPS?

Daca vrei sa stii ce inseamna HTTPS, atunci ai ajuns unde trebuie. Mai mult decat atat, iti voi spune de ce site-ul tau are nevoie de HTTPS si cum il poti instala in cel mai simplu mod posibil, chiar daca esti incepator.

Inainte sa mergem mai departe, vreua sa-ti spun ca trebuie sa stii ce este SSL. De ce? Pentru ca cele doua sunt intr-o stransa legatura. De fapt, as putea spune ca reprezinta unul si acelasi lucru.

Gazduire WordPress Super Sonica cu SSD NVMe

Gazduire WordPress cu 15GB SSD spatiu de stocare

Securitatea informatiilor este foarte importanta in zilele noastre. Cu atat mai mult daca ai de-a face cu clienti, tranzactii de bani, stocare de informatii personale, dosare medicale si alte informatii confidentiale.

Ce inseamna HTTPS?

Acronimele HTTPS vin de la cuvintele Hypertext Transfer Protocol Secure si reprezinta criptarea protocolului Transfer Hypertext. Mult mai simplu spus, HTTPS inseamna ca ai o conexiune securizata.

De exemplu, daca esti intr-un aeroport, cel mai probabil o sa folosesti Wi-Fi-ul gratuit de acolo. Te-ai decis ca vrei sa platesti niste facturi, asa ca vei intra pe site-ul bancii tale, in online banking.

In momentul in care ai tastat adresa site-ului (afla si ce este un nume de domeniu), practic are loc o conexiune intre tine si acel site. Ca sa ai o conexiune securizata, adica nimeni sa nu pote interfera intre tine si site-ul bancii, va trebui sa se foloseasca protocolul HTTPS.

Spuneam mai sus ca exista o stransa legatura intre HTTPS si SSL. HTTPS-ul iti garanteaza ca ai o conexiune securizata si criptata, iar certificatul SSL nu face altceva decat sa-ti confirme ca intradevar informatiile ajung acolo unde trebuie.

Certificatele SSL reprezinta de fapt un algoritm unic si au o anumita perioada de valabilitate. Exista mai multe firme care le emit si de unde le poti cumpara, insa pentru un site obisnuit este destul sa ai varianta Free Let’s Encrypt SSL.

Prezenta certificatului SSL si a protocolului HTTPS este data de acel lacat inchis din fata numelui de domeniu. De exemplu, acest site este securizat cu SSL, deoarece numele de domeniu incepe cu https (https://www.afluonline.ro/).

De ce ai nevoie de HTTPS?

Daca acum ai aflat ce inseamna HTTPS, acum este momentul sa-ti spun de ce ai nevoie de acest protocol.

Dupa cum am mentionat si mai sus, este important sa-l ai pentru a oferi o conexiune sigura intre site-ul tau si vizitatori. In acest fel conexiunea este mult mai sigura si nimeni nu poate sa vada informatiile confidentiale (daca este cazul).

Mai mult decat atat, prezenta certificatului SSL si implicit a protocolului HTTPS, creste increderea vizitatorilor tai ca acest site este securizat. Cred ca nici tu nu ai vrea sa vizitezi un site la care primesti un mesaj de avertizare din partea browser-ului ca acesta nu este securizat.

Nu in ultimul rand, desi exista foarte multe dezbateri in acest sens, HTTPS-ul este de ajutor si din punct de vedere SEO. Conform unui studiu, certificatului SSL are un impact pozitiv in pozitionarea site-ului tau in motoarele de cautare.

Cred ca aceste trei motive sunt suficiente pentru a-ti instala si tu un certificat SSL. Nu trebuie sa cumperi unul, doar in cazul in care intradevar ai un site in care clientii isi introduc informatii confidentiale. In rest, varianta Free Let’s Encrypt SSL este perfecta pentru tine (daca ai un site de stiri, un blog, un site de retete, etc.).

Cum instalezi HTTPS?

Este ipropriu sa spui ca instalezi HTTPS, deoarece va trebui sa instalezi certificatul SSL, iar mai apoi vei obtine protocolul HTTPS.

In cele mai multe cazuri, instalarea certificatului SSL se face automat, imediat dupa ce ai cumparat o gazduire web sau o gazduire WordPress. De asemenea, majoritatea companiilor de hosting il ofera gratuit (ma refer la varianta Let’s Encrypt SSL).

Daca nu se instaleaza automat, va trebui sa intri in cPanel, iar mai apoi sa cauti SSL/TLS Status. Da click pe el si vei ajunge pe o alta pagina. Selecteaza toate domeniile existente (o sa ai si mail.numedomeniu.ro, cpanel.numedomeniu.ro, etc), iar apoi click pe RunAutoSSL.

La final, dupa ce a rulat instalarea SSL-ului, o sa gasesti in fata fiecarui domeniu un lacat inchis de culoare verde. Verifica si pe coloana Certificate Status sa gasesti mesajul AutoSSL Domain Validated.

Daca tot ai probleme, atunci nu ezita sa creezi un tichet pentru echipa de suport. Cei de la gazduire cu siguranta te vor ajuta si-ti vor instala ei certificatul SSL, implicit protocolul HTTPS.

Gazduire SUPER Rapida si Fiabila

Citeste si...