Cea mai veche echipa de fotbal din lume

Este foarte greu sa spui cu exactitate care este cea mai veche echipa de fotbal din lume. Asta pentru ca sunt o serie de cluburi care s-au infiintat la sfarsitul anilor 1850-1860.

Un alt factor care ingreuneaza luarea unei decizii 100% sigure este faptul ca multe cluburi de rugby din acea vreme au continuat sa-si numeasca echipele de fotbal dupa numele lor. Chiar si in aceste conditii, exista un castigator. Exista o formatie care este considerata cea mai veche echipa de fotbal din istorie.

Care este cea mai veche echipa de fotbal?

Prima echipa de fotbal din lume

Trebuie sa mentionez inca de la inceput ca foarte multe echipe si-au revendicat aceasta pozitie. Insa cele mai multe documente istorice indica faptul ca Sheffield Football Club este de fapt primul club de fotbal din istorie.

In 24 Octombrie 1857 se intruneste pentru prima data oficial echipa de fotbal Sheffield Football Club. Exista insa documete care mentioneaza ca William Prest, Nathaniel Creswick si alti colegi din echipa locala de cricket jucau fotbal de fapt cu doi ani inainte de infiintare.

Evident, daca ei erau prima echipa de fotbal, atunci cu cine jucau? La inceput se organizau meciuri amicale, echipele fiind organizate dupa anumite reguli. De exemplu cei casatoritii contra celor necasatoriti. Cei care erau calificati la locul de munca contra celor necalificati.

Interesant este ca in tot acest timp, cei doi care au pus bazele clubului (William Prest si Nathaniel Creswick), au inceput sa conceapa si regulile jocului de fotbal. Atunci s-au inventat aruncarile de la margine sau cornerele. Chiar daca au trecut foarte multi ani, aceste reguli inca exista in fotbalul modern.

Ce s-a intamplat in urmatorii ani?

Lucrurile au evoluat foarte repede, iar in doar cativa ani au aparut si alte echipe de fotbal. Zona Sheffield a fost un adevarat izvor de cluburi de fotbal.

A doua formatie care s-a infiintat a fost Hallam FC (1860), urmata de inca alte 13 cluburi. In anul infiintarii celor de la Hallam FC a avut loc si primul derby, castigat de veteranii 🙂 de la Sheffield cu scorul de 2 la 0.

Acest meci s-a disputat pe cel mai vechi teren de fotbal din lume, Sandygate Road.

Mai exista Sheffield Football Club?

Din fericire NU. Insa acestia joaca intr-o divizie inferioara, de matori. Liga este mai putin cunoscuta publicului din afara Marii Britanii. Se numeste Non League Div One.

Daca esti un pasionat de fotbal, sunt sigur ca ai auzit de echipa Sheffield. Insa a nu se confunda Sheffield FC cu Sheffield United si Sheffield Wednesday. Aceste doua formatii au fost fondate tot cu foarte multi ani in urma, insa joca in ligi profesioniste de fotbal.

Orasul Sheffield insa nu ar fi avut echipe profesioniste de fotbal asa de repede daca cei doi jucatori de cricket nu infiintau clubul Sheffield FC. Sheffield United s-a fondat in anul 1889, pe cand rivalii lor de la Sheffield Wednesday in anul 1867.

Categories Blog