Cum a aparut mingea de baschet

Baschetul este un sport inventat in 1891 de James Naismith, dar mingea specifica acestui sport, unul dintre cele mai populare din lume, a aparut mai tarziu. La inceput, sportul se practica cu o minge normala de fotbal. Necesitatea unei mingii speciale a aparut destul de repede. Asa ca a aparut mingea de baschet.

Daca te intereseaza subiectul, in randurile de mai jos vei afla cum a aparut mingea de baschet, care sunt cele mai importante schimbari prin care a trecut, care sunt dimensiunile acesteia si care sunt cei mai  importanti producatori.

Cum a aparut mingea de baschet

Spuneam ca baschetul este un sport inventat in 1891, iar mingea de baschet a aparut ulterior. Prima minge facuta in mod special pentru baschet a aparut in 1894, adica la aproximativ trei ani distanta de la inventarea sportului.

Tot James Naismith este artizanul mingii de baschet. Acesta a luat legatura cu compania A. G. Spalding & Bros pentru a-i cere sa faca o minge care sa se potriveasca mai bine cu sportul inventat de el.

Cum compania era in momentul respectiv foarte implicata in dezvoltarea mingiilor si articolelor sportive pentru diferite sporturi, a acceptat imediat si asa aparut prima minge de baschet.

Minge de baschet vecheMingea fabricata de Spalding la cererea lui Smith a fost realizata din piele, maro inchis, cu sireturi pe ea. Greutatea era de aproximativ 500 de grame. Avea o circumferinta de 32 de inch, ceea ce insemna ca era mai mare cu 4 inch decat o minge de fotbal.

Cu timpul, baschetul a devenit din ce in ce mai popular in Statele Unite ale Americii, astfel incat a fost perfectionat constant si odata cu perfectionarea lui a fost modificata si mingea. Tot mai multe companii de fabricare a articolelor sportive au fost interesate sa o perfectioneze, sa o faca cat mai practica pentru sportivi.

Principalele schimbari ale mingii de baschet de-a lungul timpului

Principalele schimbari ale mingii de baschet de-a lungul timpului

Mingea de baschet a devenit foarte populara si pentru faptul ca era diferita de alte mingii.

Siretul folosit aproape jumatate de secol a fost un semn distinctiv pentru aceasta, insa a fost eliminat in 1937. Promotorul acestei schimbari a fost antrenorul Chuck Taylor, cel care a imbunatatit jocul de baschet si din alte privinte. Acesta a fost promotorul celebrilor pantofi sport Converse All Star.

Noua minge de baschet, fara siret, sarea mai bine, iar jocul era mai dinamic si mai placut pentru spectatori. Oamenii au uitat rapid siretul cu care s-au familiarizat de-a lungul a aproximativ 40 de ani.

Odata cu rapiditatea mingii nu a fost rezolvata si problema vizibilitatii acesteia. Tony Hinkle, antrenorul echipei de baschet a Universitatii Butler a facut numeroase demersuri pentru a se schimba culoarea mingii.

Acesta a observat ca vechea minge din piele maro ii incurca pe jucatori deoarece o vedeau foarte greu. Aceasta nu facea un contrast optim cu podeaua. De asemenea, spectatorii aveau si ei probleme uneori in a o vedea.

Hinkle a venit cu ideea ca aceasta sa fie portocalie pentru ca jucatorii sa o vada mai bine, iar spectatorii sa se bucure mai mult de spectacol. Spalding s-a conformat si pe baza observatiei acestuia a facut in 1957 prima minge de baschet portocalie.

Mingea de baschet portocalie a fost folosita pentru prima data in finala NCCA din Louisville din 1958.  NCCA a fost impresionata de vizibilitatea noii mingii de baschet astfel incat culoarea portocalie a devenit standard si poate fi vazuta pe terenurile de baschet si in prezent.

Dimensiunile mingii de baschet si cei mai importanti producatori

Spalding a ramas chiar si dupa mai bine de un secol de existenta a mingii de baschet unul dintre cei mai mari producatori. Mingea de baschet produsa de companie este folosita in mod oficial in meciurile din NBA.

NCCA a renuntat la mingea facuta de Spalding si a ales sa incheie un parteneriat cu Wilson. FIBA nu foloseste mingiile de baschet ale niciuneia dintre cele doua companii. De mai bine de 20 de ani, in meciurile care se desfasoara sub acoperisul FIBA, sunt folosite mingi produse de Molten, o companie japoneza.

Nike si Rawlings sunt alte doua companii care fac mingii de baschet apreciate si folosite in diferite competitii.

Mingea de baschet nu are dimensiuni standard. Acestea difera in functie de competitii. FIBA foloseste mingii cu o circumferinta de maxim 74 de centimetri pentru competitiile feminine si de maxim 78 de centimetri pentru competitiile masculine.

Categories Blog