Nu mai aruncati dintii de lapte ai copiilor

Atunci cand pierd dintii de lapte, copiii au motiv mare de bucurie. Zana Maseluta isi va face prezenta si le va lasa bani sub perna in schimbul dintelui.

Traditia insa nu se opreste aici. In functie de zona, dintii pot fi aruncati dupa casa sau chiar sa fie pastrati pentru noroc. Putini stiu insa ca acesti dinti de lapte, aparent neimportant, pot chiar salva viata acelui copil, cand acesta va ajunge la maturitate.

De ce sa nu arunci dintii de lapte

Conform unui studiu realizat in 2003, s-a demonstrat faptul ca dintii de lapte contin celule stem. Mai exact, in pulpa dentara se gasesc mezenchimale, celule stem care se pot folosi pentru diverse tratamente.

Cu aceste celule stem se pot:

  • regenera tesuturi osoase si cartilaginoase
  • tratarea unor leziuni ale sistemului nervos
  • inlocuirea tesutului inimii dupa infarct
  • vindecarea leucemiei sau a bolii Hodkin
  • tratarea unor afectiuni ale aparatului dentar

Este foarte important de stiut ca celulele stem se pot preleva doar dintr-un dinte sanatos. Nu trebuie sa aibe carii sau sa se fi facut radiografii in ultimele 6 luni.

Cum si cand se face prelevarea celulele stem

Atunci cand dintele incepe sa se miste, este important ca pacientul sa se duca la clinica specilizata in recoltare. In unele cazuri un singur dinte de lapte nu e suficient. Insa procesul poate continua si la urmatorul dinte. Partea buna e ca in cele mai multe cazuri procedura nu presupuneri costuri aditionale.

Exista insa si o procedura mult mai simpla. Daca te-ai hotart sa pastrezi dintele de lapte al copilului, atunci o sa primesti un kit de recoltare. Acesta trebuie pastrat neaparat in frigider. Dupa recolatrea dintelui, kit-ul trebuie trimis la laborator in maxim 24 de ore.

Recoltarea celulelor stem din pulpa dintilor de lapte se poate face de la varsta de 4 ani pana la 14 ani. Dintr-un singur dinte se poate recolta pana la 3000 de celule stem. Dupa recoltare, acestea se vor depozita pentru aproximativ 20 de ani.

Unde pot face o asfel de procedura?

Scopul acestui articol NU este sa fac reclama la o anumita clinica. Prin urmare, daca stii si alte clinici de acest gen, te rog sa-mi lasi un comentariu pe Facebook si o sa le adaug in articol.

Biohellenika este un astfel de laborator care se ocupa si cu prelevarea celulelor stem din dintii de lapte. Acesta este link-ul catre site-ul lor. Din pacate este in limba engleza, dar compania are si reprezentanta in Romania. Q Clinic, adresa Strada Constantin Brancusi, nr: 117 (Cluj-Napoca), telefon: 0040 264 700 186 sau 0040 723 154 008.

Din informatiile ce le am, constul acestui serviciu se invarte in jurul sumei de 1200 Euro, iar pentru doi dinti 1450 Euro. In acest pret intra si depozitarea pe o perioada de 20 de ani. Dupa aceasta perioada, daca doresti, poti prelungi contractul.

ATENTIE: celulele stem depozitate in azot lichid nu au termen de valabilitate. Le poti folosi oricand, atunci cand ai nevoie (sper sa nu fie cazul). E bine de stiut faptul ca aceasta companie ofera si garantii, in cazul de calamitati naturale sau daca aceasta isi intrerupe activitatea.

Vreau sa mentionez inca o data ca nu am informatii despre corectitudinia companiei Biohellenika, calitatea serviciilor, cat si despre legalitatea acestei proceduri pe care o desfasoara.

In concluzie…

Tinand cont de toate beneficiile acestei proceduri, un cost de 1500 Euro mise pare foarte putin. Am rotunjit suma putin in sus, in cazul in care sunt si alte costrui aditionale.

Nu in ultimul rand, vreau sa subliniez faptul ca aceasta procedura este relativ noua. Desi sunt cercetarii si studii pe acest subiect, totul se afla in faza incipienta. Nu toti medicii sunt de acord cu o asemenea procedura si sunt sceptici de rezultatele ei.

Recomandarea mea este sa luati legatura cu un asemenea laborator / clinica si sa cereti mai multe informatii.

Sanatate multa!

Categories Blog