Cand a aparut primul televizor

Impactul televiziunii nu mai este atat de mare ca in urma cu cativa ani. Asta deoarece informatia este mult mai accesibila pe internet. Chiar si asa, oamenii inca se mai uita la televizor, mai ales datorita platformelor ca Netflix si HBO GO . Putin stiu insa cand a aparut primul televizor, primul televizor color sau cand a aparut televizorul cu tub catodic.

Daca ti-ai pus si tu astfel de intrebari, vei afla raspunsul in randurile de mai jos.

Cand a aparut primul televizor

Oamenii au reusit sa transmita live, la distanta, mai intai sunetele, prin unde radio. Cu timpul, mai multi inventatori s-au intrebat daca pot sa faca acelasi lucru si cu imaginile. Asa au inceput sa se puna bazele televiziunii.

E greu de spus clar cand a aparut primul televizor pentru ca principiile care stau la baza lui au fost descoperite pe parcursul mai multor ani, de mai multe persoane.

Cert este ca prima demostratie a unei transmisii de televiziune s-a realizat in 1926 de catre John Logie Baird.

Aceasta s-a realizat pe o distanta de 705 kilometri, intre Londra si Glasgow. Anul urmator, compania infiintata de acesta a reusit sa faca prima transmisie transatlantica, intre Londra si New York.

Primul televizor urma sa se vanda in 1929. Asadar rapsunsul  la intrebarea cand a aparut primul televizor ar putea fi anul 1929.

Insa ar fi nedrept sa nu fie mentiont si Farnosworth, care in 1923 a inventat iconograful. Acesta era un aparat care capta imaginea si o convertea in semnal electric. Potrivit unor surse, primul televizor ar fi fost comercializat inca din 1928.

Cand a aparut primul televizor cu tub catodic

Primul televizor de productie de serie purta denumirea Televisor si a fost comercializat in perioada 1930-1933. Totusi, nu arata deloc ca aparatul pe care il stim din copilarie.

Multi isi imagineaza probabil ca primul televizor avea tub catodic. Primul aparat cu tub catodic a aparut abia in 1934 si a fost vandut de firma germana Telefunken.

Ulterior, tehnologia si-a facut aparitia in Franta, Marea Britanie si Statele Unite ale Americii, pentru ca ulterior sa se raspandeasca in toata lumea, iar televizorul incepea sa prinda conturul unui fenomen de masa.

Dupa Al Doilea Razboi Mondial, in 1947, Motorola a introdus pe piata primul televizor accesibil maselor. Acesta se numea VT-71. Brusc, numarulul posesorilor de televizoare ajungea la cateva milioane, doar in Statele Unite ale Americii. In anii `60, aproape toti americanii aveau un televizor in locuinta.

Televizorul celor de Motorola costa in banii de astazi in jur de 200 de dolari. Mult mai ieftin decat televizoarele anterioare daca luam in calcul ca primul televizor comercializat costa peste 10.000 de dolari,  in banii de astazi.

Cand a aparut primul televizor color

Cand a aparut primul televizor colorInteresul pentru televizoare i-au facut pe oamenii de stiinta sa dezvolte aceasta tehnologie. La inceput, imaginea se transmitea alb-negru, fara sunet. Ulterior imaginile au fost insotite de sunet, dar pana a fi transmise color a mai trecut ceva timp.

Toshiba a fost prima companie care a comercializat televizorul color. L-a prezentat publicului in 1959, iar in 1960 a inceput sa il vanda.

A avut un succes fabulos in SUA! In doar zece ani de la comercializare, numarul televizoarelor color din casele americanilor era mai mare decat cel al televizoarelor alb-negru.

In concluzie…

Rezumand cele spuse pana acum, primul televizor a fost comercializat in 1929 (1928 dupa unele surse), transmitea imaginea alb-negru si costa in banii de astazi peste 10.000 de dolari.

Televizoarele cu tub catodic au aparut in 1934 si au permis ca aparatele sa fie mai accesibile.

Au devenit cu adevarat accesibile in 1947 cand Motorola a scos pe piata un televizor de doar 200 de dolari. Ar mai fi de spus ca primul televizor color a aparut in 1959.

Sursa foto: https://www.historyonthenet.com/who-invented-the-television

Categories Blog