Seva de mesteacan si beneficiile ei pentru sanatate

Arbrorele vietii, dupa cum mai este denumit mesteacanul, este un copac originar Rusia. Mai exact din zona Siberiei. Pe langa numeroasele intrebuintari al acestui copac, are ceva cu totul aparte: seva de mesteacan.

Seva acestui pom este considerata bautura racoritoare in cateva tari. Evident, nu lipseste Rusia din aceasta lista, dar nici Belarus, Finlanda, tarile Baltice, cat si nordul Chinei.

De altfel, mesteacanul este considerat copac national in Rusia, acolo unde se si sarbatoreste la inceputul lunii Iunie.

Cum poti obtine seva de mesteacan

Poti chiar si tu sa-ti prepari seva de mesteacan. Procesul este unul foarte simplu si usor.

In primul rand trebuie sa gasesti un copac sanatos, obligatoriu matur. Apoi trebuie sa-i dai o gaura trunchiului, de aproximativ 2 – 5 cm. In acel loc trebuie sa introduci un furtun sau un alt dispozitiv prin care se poate scurge seva.

Dupa ce ai colectat seva de mesteacan, trebuie neaparat sa acopori acel loc din trunchiul copacului cu rasina sau ceara. In acest fel o sa protejezi mesteacanul sa se usuce sau chiar de boli.

Ce contine seva de mesteacan

Seva de mesteacan contine foarte multi compusi, acestia ajutand la tonifierea organismului.

Printre acestia gasim vitamina C, un complex mare de minerale (calciu, cupru, fosfor, magneziu, potasiu, etc,), acizi organici, uleiuri esentiale, vitamine si substante active

Din acest motiv, dupa o cura cu seva de mesteacan o sa te simti diferit. Cand spun diferit ma refer ca o sa-ti simti corpul mai plin de energie. O sa fii plin de viata, atat mental cat si fizic.

Beneficiile sevei de mesteacan

Seva acestui copac are foarte multe beneficii pentru sanatate. Pe langa faptul ca o spun paritii sau bunicii nostri, sunt studii medicale in acest sens.

Lupta impotriva tumorilor

In mesteacan gasim cantitati mari de acid betulinic. Efectul acestui acid este citostatic asupra celulelor maligne de pe sistemul nervos.

Conform cercetarilor recente, seva de mesteacan ar avea rezultate pozitive si impotriva cancerul pulmonar, ovarian sau mamar.

Ajuta la eliminarea pietrelor de la rinichi

Pentru cei care sufera de pietre la rinichi, mesteacanul poate fi o solutie naturala si usor de administrat.

Ina cest sens, trebuie sa faci o cura cu seva de mesteacan. Aceasta se va intinte pe 20 de zile, incepand in prima zi cu 0.5 litri de seva. In fiecare zi se va creste cantitatea cu 0.1 litri, pana ajungi la 1 litru. Aceasta cantitate (1 litru) trebuie sa o consumi timp de 10 zile. Apoi continui cura, dar scazi cate 0.1 litri in fiecare zi.

Te ajuta in lupta cu obezitatea

Acesta seva te ajuta sa elimini apa din organism, ajutand in acelasi timp si la detoxifiere. Aplifica tranzitul intestinal, dar si accelereaza metabolismul.

Poti sa faci o cura asociata cu o dieta saraca in carne. Evident, evita si dulciurile si grasimile. O sa vezi ca o sa scazi in greutate, fara sa-tri afectezi sanatatea.

Continand vitamine si minerale, corpul tau o sa fie tot timpul alimentat cu substante nutritive.

Ajuta la cresterea parului

Trebuie sa recunosc ca nu am incercat, pentru ca nu am probleme de acest fel. Dar se spune ca seva de mesteacan ajuta la cresterea parului.

Tot ce trebuie sa faci este sa te speli pe cap cu samponul obisnuit. Apoi aplica seva de mesteacan, masand usor timp de 5 minute. Dupa aceea clateste parul cu apa curata.

Detoxifierea organismului

Consumul excesiv de alimente procesate poate afecta ficatul. Sanatatea noastra este afectata si in cazul consumul de alcool sau tutun.

In acest caz este recomandat sa consumam regulat seva de mesteacan. Acesta va ajuta ficatul si rinichii sa functioneze normal, detoxifiind organismul in acelasi timp.

Cum se consuma seva de mesteacan

Cel mai important lucru este ca seva sa se consume imediat dupa recoltare. Ina cest fel o sa te bucuri de toate proprietatiile ei, vitaminele si mineralele fiind nealterate.

Adultii pot consuma intre 0.5 litri si 1 litru pe zi. La copii intre 8 si 12 ani se recomanda 0.3 – 0.5 litri, pe cand la cei cu varsta intre 4 si 8 ani, 0.1 – 0.3 litri.

Nu s-au descoperit reactii adverse la consumul acesteia, prin urmare o cura nu este conditionata in timp. Totusi, iti recomand dupa 20 de zile sa faci alte cateva zile de pauza (maxim 5).

Categories Blog