Ce inseamna IP?

Ce inseamna IP? Ce este IPv6 si IPv4?

Atunci cand vrei sa-ti faci un site, vei fi interesat sa stii ce inseamna IP. Mai mult decat atat, e important sa cunosti si care este diferenta dintre un IPv6 si un IPv4, chiar daca acestea nu vor avea un impact asupra site-ului.

Atunci cand iti cumperi un plan de gazduire web trebuie sa te decizi daca ai nevoie de un IP dedicat sau un IP shared. In acest articol iti voi spune de ce tip de IP ai nevoie si care sunt avantajele fiecaruia.

Ce inseamna IP?

Acronimele IP vin de la Internet Protocol. Un IP reprezinta o adresa unica a unui dispozitiv care este conectat intr-o retea locala sau pe internet. In cazul nostru, IP reprezinta adresa site-ului nostru.

Am discutat in articolul ce este un nume de domeniu ca de fapt adresa site-ului este numele de domeniu. Totusi, ambele afirmatii sunt corecte. Adresa reala este IP-ul, pe cand numele de domeniu corespunde IP-ului si se foloseste deoarece este mult mai usor de memorat.

In loc sa accesam google.ro dupa IP-ul 172.217.23.195, noi scriem in browser google.ro. Practic este mult mai dificil sa memoram zeci si sute de adrese IP decat un nume de domeniu.

IP-ul este o adresa pentru a identifica locatia unui dispozitiv intr-o retea (fie ea locala sau pe internet). De exemplu, laptopul sau telefonul de pe care citesti acest articol are un IP. Daca vorbim de un dispozitiv, IP-ul poate sa fie static sau dinamic, pe cand site-ul tau va avea un IP static.

IP dedicat sau IP shared?

Un plan de gazduire, chiar si atunci cand vorbim de o gazduire WordPress, iti da posibilitatea (in majoritatea cazurilor) sa alegi intre un IP dedicat si un IP shared. Ce sunt acestea?

  • IP dedicat – dupa cum ii spune si numele, acest IP va fi atribuit doar planului tau de gazduire (iti este dedicat doar tie). Daca in acel plan de gazduire ai doar un singur site, atunci doar acesta va avea acest IP. In schimb, daca ai mai multe site-uri, fiecare din acestea va folosi acest IP. Subliniez, IP care iti va fi atribuit doar tie
  • IP shared – in limba romana cuvantul „shared” inseamna „impartit”. Prin urmare, un IP shared inseamna alocarea unui IP pentru mai multe site-uri. Practic toate site-urile de pe acel server vor avea acelasi IP. IP-ul nu va mai fi doar al tau, ci il vei imparti si cu altii

IP-ul dedicat este ca si cum adresa locuintei tale este doar a ta, pe cand IP-ul shared este ca si cum ai locui intr-o casa duplex, iar adresa va fi impartita cu vecinul tau (e un exemplu pueril, dar am vrut sa intelegi mai usor).

Am nevoie de un IP dedicat?

Exista extrem de multe controverse cand vine vorba de IP-ul dedicat si cel shared, in principal din punct de vedere SEO. Poti sa gasesti in acest articol cateva explicatii, dar iti pot spune ca si din experienta noastra IP-ul dedicat nu are un impact pozitiv asupra SEO.

In schimb, este indicat sa folosesti un IP dedicat atunci cand vrei sa folosesti emailul asociat domeniului tau. De ce? Pentru ca pe un IP shared sunt mai multe site-uri si sunt sanse (destul de mari) ca unul din proprietarii acestora sa foloseasca emailul asociat domeniului ca sa faca SPAM.

In acest caz, atunci cand vei trimite un email (deci vei folosi acelasi IP ca si el), s-ar putea ca acesta sa ajunga in folderul SPAM. Acest lucru se intampla cand IP se afla pe o asa numita lista „blacklist IP”.

Daca nu vrei sa folosesti emailul asociat domeniului, atunci poti merge fara nicio problema cu un IP shared. Avantajul este ca nu te costa nimic, fiind oferit gratuit in planurile de gazduire. IP-ul dedicat se plateste, in general pretul acestuia fiin intre 1 Euro si 1.5 Euro pe luna.

Ce este IPv6 si IPv4?

IPv6 inseamna Internet Protocol version 6, iar IPv4 inseamna Internet Protocol version 4. Diferenta dintre IPv4 si IPv6 este ca primul este alcatuit dintr-o secventa de 32 biti, pe cand IPv6 are o secventa de 128 biti. Prin urmare, IP-ul versiunea 6 are mai multe adrese de IP.

Atunci cand iti cumperi o gazduire web nu va trebui sa alegi intre cele doua, ci doar sa alegi intre un IP dedicat si un IP shared. In general, majoritatea pachetelor de gazduire vin cum ambele IP-uri (IPv4 si IPv6).

Trebuie sa stii ca vizitatorul site-ului tau poate sa acceseze atat IPv4, cat si IPv6, atata timp cat router-ul pe care il foloseste suporta si IPv6. Daca nu, se va conecta la IPv4. Practic, pentru tine nu va fi nicio problema.

Gazduire SUPER Rapida si Fiabila

Citeste si...