Cum instalezi WordPress

Cum instalezi WordPress

WordPress este cea mai populara platforma de tipul CMS – Content Management System. Pe intelesul tuturor, cu WordPress poti crea foarte simplu un website. Afla din acest articol cum instalezi WordPress in mai putin de 3 minute!

Trebuie sa stii ca aceasta platforma (CMS) este 100% gratuita. Atentie, a nu se confunda cu wordpress.com, un serviciu care foloseste acest CMS, dar pe care trebuie sa-l platesti (exista si o varinata gratuita, dar are multe limitari).

Gazduire WordPress Super Sonica cu SSD NVMe

Gazduire WordPress cu 15GB SSD spatiu de stocare

Varianta de WordPess de care toata lumea vorbeste si pe care ti-o voi arata cum se instaleaza, este ca un program. Diferenta este ca nu il instalezi pe calculatorul tau, ci pe serverul de gazduire web. Desi WordPress se poate descarca de pe site-ul wordpress.org, in acest tutorial iti voi arata varianta cea mai simpla si rapida!

Cum instalezi WordPress

Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa-ti cumperi o gazduire, iar recomandarea mea este o gazduire WordPress ieftina. Nu este nevoie sa platesti mai mult la inceput, deoarece o sa ai un site nou cu putini vizitatori.

De unde sa cumperi gazduire pentru WordPress? Recomandarile mele sunt HostRiver, SiteBunker sau DataHost. Desi o sa gasesti foarte multe companii de gazduire in Romania, cele mentionate anterior au probabil cel mai bun raport calitate/pret (din punctul meu de vedere – toate sunt testate si chiar am la fiecare unul sau mai multe website-uri).

Dupa ce ai cumparat gazduire (nu uita sa cumperi si numele de domeniu), intra in contul tau de client. In general, planul de gazduire cumparat o sa-l gasesti in meniul de Servicii.

Da click pe gazduirea cumparata, iar aici o sa gasesti un fel de panou de administrare. Cauta butonul pentru conectarea in cPanel. Daca nu il gasesti (desi e greu de crezut, deoarece majoritatea companiilor folosesc o astfel de scurtatura), verifica emailul primit de la compania de webhosting, deoarece o sa ai acolo un link catre cPanel.

Dupa ce ai intrat in cPanel (este un panou de control), vei gasi extrem de multe optiuni. Mergi in partea de jos a paginii si da click pe WordPress (vezi imaginea de mai jos).

Instalare WordPress

Ti se va deschide o alta pagina, iar aici da click pe butonul Install Now.

Instalare WordPress din cPanel

Mai ai un singur pas pentru a finaliza intslarea WordPres: sa completezi formularul care tocmai ti s-a deschis. In prima parte a formularului obligatoriu trebuie sa completezi campurile marcate de mine cu steluta rosie.

La prima steluta din imaginea de mai jos trebuie sa lasi acea casuta goala (sterge daca este ceva scris acolo). Daca doresti ca site-ul tau sa fie de forma https://www, da click pe https:// si selecteaza aceasta optiune.

Admin user reprezina numele de utilizator pe care il vei folosi sa te conectezi in WordPress. Mai jos va trebui sa introduci parola, iar la final o adresa de email. Iti recomand sa introduci o adresa de email personala.

Poti si din acest formular sa introduci titlul si descrierea site-ului, insa aceste setari se pot modifica si ulterior, dupa ce ai instalat WordPress-ul. Lasa debifate casutele Enable Multisite si Disable WordPress Cron.

Setari instalare WordPress

Mergi mai jos pe pagina, iar in a doua parte a formularului trebuie sa selectezi limba si daca vrei sa ti se instaleze automat anumite plugin-uri. Selecteaza Romana (poti sa lasi si Engleza, cum doresti), iar din partea dreapta selecteaza instalarea plugin-ului Loginizer (nu este obligatoriu, deoarece il poti instala su dupa aceea).

Alege limba pentru WordPress

Mergi mai jos pe pagina si o sa gasesti Advanced Options si Select Theme. Nu-ti recomand sa faci nicio modificare aici, doar sa dai click pe butonul de jos Install.

Finalizare instalare WordPress

Dupa ce ai dat click pe butonul de instalare, probabil in maxim 20 de secunde procesul va fi gata si vei primi un mesaj de confirmare ca in imaginea de mai jos. Ca sa te conectezi in WordPress, da click pe link-ul marcat cu sageata.

Ai instalat WordPress

Daca vrei poti salva acest link sau pe viitor poti sa scrii /wp-admin la finalul numelui de domeniu al site-ului tau (de exemplu afluonline.ro/wp-admin). Introdu numele de utilizator si parola…si te-ai conectat!

Gazduire SUPER Rapida si Fiabila

Citeste si...