Ce este un nume de domeniu?

Ce este un Nume de Domeniu?

Cu siguranta ca atunci cand te-ai hotarat sa-ti faci un blog te-ai intrebat ce este un nume de domeniu. Sper ca articolul acesta sa te ajute sa intelegi mai bine ce este ce este un domeniu web si de ce ai nevoie de el.

Nu trebuie sa te ingrijorezi cand auzi tot felul de termeni necunoscuti. Desi pare complicat, nu este deloc asa. Dupa doar cateva zile de cautari si articole tutoriale citite, sunt sigur ca o sa te descurci tot mai bine.

Iti recomand sa arunci o privire si peste sectionea Blog, deoarece vei gasi foarte multe articole care te vor ajuta, mai ales daca esti la inceput de drum. Pana una alta, sa vedem ce este un nume de domeniu.

Ce este un nume de domeniu?

Gandeste-te la numele de domeniu ca la adresa locuintei tale. Daca nu ai avea o adresa nu-ti vei putea incheia un contract de telefonie, nu poti primi colete…practic e ca si cum nu ai exista.

Acelasi lucru se poate spune si despre numele de domeniu. Totusi, in cazul nostru cumparam un domeniu pentru a avea o adresa mai usor de memorat, respectiv ca site-ul nostru sa fie mai usor de gasit.

Ce este un nume de domeniu? Reprezinta un sir de caractere care corespund unei adrese IP, fie ca vorbim de un IP dedicat sau un IP shared. Foarte pe scurt, un IP este o adresa numerica a unui dispozitiv din interiorul unei retele.

In loc sa accesam site-ul nostru dupa un IP, care este de forma 123.987.456.35 (exemplu), folosim un nume de domeniu. Daca vrem sa accesam Google, nu scriem IP-ul 172.217.23.195, ci scriem google.ro.

Gandeste-te cate siteuri accesezi in fiecare zi si cum ar fi sa memorezi toate aceste IP-uri. Numele de domeniu are ca scopuri principale usurarea acestui proces si indetificarea site-ului web.

Cum functioneaza un domeniu web?

Sa presupunem ca vizitezi site-ul AfluOnline direct din browser, adica introduci adresa afluonline.ro. Aproape instant dupa ce ai apasat pe Enter (ca sa vizitezi site-ul), browserul intreaba serverul DNS carui IP ii este atribuit acest domeniu.

E ca si cum ai face o cautare intr-o carte de telefoane cu milioane de adrese, doar ca serverul DNS face totul extrem de rapid.

Dupa ce ai introdus afluonline.ro in browser si ai apasta Enter, serverul DNS ii raspunde browserului care adresa IP ii este atribuita acestui nume de domeniu, iar browserul te trimite catre site.

Desigur, doar simplu fapt ca ai un nume de domeniu nu te va ajuta ca cineva sa-ti acceseze site-ul. Practic nu ai inca un site, deoarece pe langa adresa ai nevoie si de o locatie fizica, adica un site. Iar ca sa ai un site ai nevoie de o gazduire web.

Foarte pe scurt, primul pas pentru a avea un site sau un blog este achizitionarea numelui de domeniu, apoi sa cumperi o gazduire web, iar in final sa construiesti site-ul (adaugi text, imagini, etc.).

Extensii domenii web

Dupa cum ai observat la toate numele de domenii, dupa acel sir de carcatere exista un punct, iar apoi o extensie. De exemplu, extensia domeniului AfluOnline este .ro.

Toate domeniile sunt de forma numedomeniu.extensie. Probabil ca ti-ai dat deja seama ca .ro vine de la Romania, adica aceste extensii sunt alocate din punct de vedere geografic, in general.

Am mentionat „in general” deoarece exista extensii si sub forma .online, .club, .fun, .pro, etc. Pe langa acestea, mai exista si extensii universale, cum sunt de exemplu .com sau .net.

Acum ca ai aflat ce este un nume de domeniu si extensiile lui, probabil ca te intrebi de unde cumpar domeniu web. In majoritatea cazurilor companiile care vand gazduire web iti pot vinde si un nume de domeniu.

Desi nu este obligatoriu sa cumperi gazduirea web si domeniul din acelasi loc, iti recomand sa faci acest lucru deoarece iti va fi mai usor, mai ales daca esti la inceput de drum si nu ai prea multe cunostinte.

Daca vrei cateva recomandari de unde poti cumpara nume de domenii, iti propun DataHost, in special pentru domenii .ro (pentru ca sunt foarte ieftine), iar pentru domenii .com, .online, .net iti recomand Namecheap.

Gazduire SUPER Rapida si Fiabila

Citeste si...