Ce inseamna VPS

Ce inseamna VPS

Atunci cand cauiti o gazduire web, cu siguranta ai vazut in oferta companiilor si servere VPS. Scopul acestui articol este sa-ti raspunda la intrebarea ce inseamna VPS, dar si care sunt avantajele acestui tip de gazduire.

Cel mai utilizat plan de gazduire este cel numit shared hosting. Motivul este foarte simplu: pretul. Totusi, ofertele de gazduire web s-au diversificat foarte mult, iar acum poti sa iti cumperi un server VPS la un pret foarte mic.

Gazduire WordPress Super Sonica cu SSD NVMe

Gazduire WordPress cu 15GB SSD spatiu de stocare

Ce inseamna VPS

Ca sa poti sa treci si tu la o gazduire VPS, in primul rand trebuie sa cunosti ce inseamna VPS si daca intradevar acest tip de gazduire web este indicata pentru site-ul tau.

VPS vine de la Virtual Private Server, adica un server virtual privat. Un VPS este o masina virtuala care imparte resursele unui server. Totusi, trebuie subliniat faptul ca un VPS are alocate resurse proprii.

Practic pe un server VPS poti avea propriul sistem de operare, exact ca la un server dedicat, si functioneaza independent. Il poti configura cum doresti, inclusiv sa imparti resursele serverului VPS in functie de nevoile site-urilor tale gazduite pe acesta.

Acum ca ai aflat ce este un server VPS, trebuie sa stii si faptul ca pe o gazduire normala (gazduire shared) nu poti instala sistemele de operare pe care le doresti tu, deoarece aceasta este o gazduire partajata.

Pentru cei mai multi dintre webmasteri, acest lucru nu este un impediment, deoarece majoritatea site-urilor sunt mici sau medii. Totusi, alegand un VPS iti poti gestiona cum doresti tu resursele si poti gazdui cate site-uri doresti.

Daca ai un simplu blog, un site de retete, un blog de calatorii, etc…s-ar putea sa nu ai nevoie de un VPS. In schimb, daca ai mai multe site-uri sau ai un site de stiri cu foarte multi vizitatori, atunci indicat este sa-ti cumperi un VPS.

Ca si o recomandare, gasesti VPS-uri la preturi bune, dar si cu resurse generoase, la HostRiver, NameBox si SiteBunker. Verifica oferta celor 3 companii si alege VPS-ul care se potriveste bugetului si nevoilor tale.

Avantaje si dezavantaje

Daca ti-am raspuns la intrebarea legata de ce inseamna VPS, atunci trebuie sa stii si care sunt avantajele si dezavantajele unei astfel de gazduiri web.

Inainte de a incepe, vreau sa-ti mai spun ca o gazduire VPS se imparte in doua categorii: VPS unmanaged si VPS managed.

Un VPS unmaneged inseamna ca nu este gestionat de compania de la care il cumperi. Practic tu trebuie sa instalezi sistemul de operare, solutiile de securitate aditionale, sa faci actualizarile, etc.

Un VPS managed, dupa cum ii spune si numele, este adminsitart de compania de unde l-ai cumparat. Practic tu va trebui doar sa te ocupi de gazduirea site-urilor si cum iti imparti resursele pentru acestea.

Nu in ultimul rand, pe un VPS poti sa ai si gazduire WordPress, dupa cum era lesne de inteles, deoarece tu alegi ce platforme iti instalezi si cum le gestionezi. Totusi, recomandarea in acest caz este ca sa instalezi LiteSpeed Server.

Avantajele unui VPS

 • controlul complet al resurselor
 • ai resurse dedicate pentru VPS-ul tau
 • poti sa gazduiesti un numar nelimitat de site-uri
 • poti seta permisiuni si crea conturi
 • nu imparti resursele cu nimeni
 • site-ul se va incarca mult mai rapid
 • pret mai mic decat un server dedicat

Dezavantajele unui VPS

 • trebuie sa ai cunostinte de administrare a unui server
 • pretul unui VPS managed este destul de mare
 • nu este la fel de sigur, daca nu ai cunostinte avansate
 • ai nevoie de o licenta pentru LiteSpeed Server

Gazduire SUPER Rapida si Fiabila

Citeste si...