Ce inseamna WebSite?

Ce inseamna WebSite?

Probabil ai si tu cunostinte sau prieteni care si-au creat un blog, un magazin online, un forum si cu siguranta te-ai intrebat ce inseamna website? Ce trebuie sa faci ca sa ai si tu un site web?

Acest articol este dedicat in special pentru cei care sunt la inceput de drum si vor sa faca primul pas in lumea website-urilor. Oricine stie sa acceseze un site, insa putin stiu care este procesul de creare al acestuia.

Gazduire WordPress Super Sonica cu SSD NVMe

Gazduire WordPress cu 15GB SSD spatiu de stocare

Totul este greu la inceput, ca mai apoi sa fie usor. Acelasi lucru este valabil si in cazul in care doresti sa-ti faci primul tau blog sau website. Procesul de invatare nu este greu, dar iti recomand „learning by doing” (invata in timp ce faci).

Ce inseamna website?

Un website, site web sau site reprezinta acelasi lucru. Reprezina un ansamblu de fisiere interconectate in asa fel incat sa devina o entitate pe internet. Un website este este format din documente HTML care pot contine diverse imaginii, texte, clipuri video, animatii, etc.

Daca la inceput site-urile web contineau doar text si link-uri, in zilele noastre acestea sunt mult mai complexe. Contin scripturi scrise in diverse limbaje de programare, baze de date complexe, filtre, continut dinamic.

Ca un website sa poata fi accesat trebuie sa fie gazduit pe un server web. Acesta reprezinta de fapt un calculator care are anumite carcateristici tehnice – este special conceput ca sa gazduiasca unul sau mai multe site-uri.

Prin intermediul unui URL (Uniform Resource Locator) sau adresa web orice iti poate vizita site-ul. Acest URL este format dintr-un nume de domeniu si o extensie (de exemplu .ro, .com, .net). Totusi, in spatele acestui URL se afla o adresa IP, adica un sir de caractere; pentru a fi mai usor de memorat se folosesc numele de domenii (afluonline.ro).

Tipuri de website-uri si structura lor

Fiecare site are un obiectiv. De exemplu, un blog personal are ca scop prezentarea informatiilor scrise de tine catre persoanele care-ti citesc blogul. Un magazin online are ca scop vanzarea de produse si servicii.

Exista foarte multe tipuri de website-uri pe internet, insa probabil ca cele mai intalnite sunt site-urile de prezentare, magazinele online, blogurile, forumurile site-urile de stiri.

Structura unui website este foarte simpla. Aceasta porneste de la homepage (pagina principala), iar mai apoi se ramifica in categorii, pagini si articole. Totusi, un site nu trebuie sa aiba neaparat toate aceste componente. De exemplu poti sa ai homepage-ul si doar cateva pagini.

Chiar si asa, in cazul unui site complex, cu foarte mult continut, structura acestuia este extrem de importanta, in special pentru motoarele de cautare si pentru vizitatori/utilizatori.

Cum iti faci un website?

Primul lucru de care ai nevoie este numele de domeniu. Cele mai bune site-uri de unde iti poti cumpa un nume de domeniu sunt DataHost (pentru domenii .ro) si Namecheap (pentru domenii internationale).

Tine minte ca nu este obligatoriu ca numele de domeniu sa-l cumperi din acelasi loc de unde iti cumperi gazduirea. Torusi, unele companii de web hosting iti vor oferi un domeniu gratuit daca vei cumpara gazduire de la ei.

Dupa ce ti-ai cumparat domeniu, urmatorul pas este sa alegi o gazduire web. Recomandarile noastre sunt HostRiver si SiteBunker, doua companii care ofera servicii de cea mai buna calitate la preturi mai mult decat acceptabile. Desigur, poti sa cumperi tot de aici si numele de domeniu, dar o sa platesti ceva mai mult.

Ca un sfat, iti recomand ca site-ul web sa-l faci cu ajutorul WordPress. Este un CMS (Content Management System) care te va ajuta extrem de mult, chiar daca esti incepator sau nu. De fapt WordPress este de departe cel mai popular sistem de creare a website-urilor.

Daca te-ai decis sa folosesti WordPress, atunci cel mai indicat ar fi sa-ti cumperi o gazduire WordPress. Este tot un fel de gazduire web, doar ca serverele sunt special optimizate pentru aceasta platforma.

Gazduire SUPER Rapida si Fiabila

Citeste si...