Ce inseamna Shared Hosting
Intr-un articol anterior am discutat la modul general despre ce inseamna web hosting, iar acum a venit momentul sa vedem mai in detaliu ce inseamna shared hosting, unul din cele mai populare tipuri de gazduire web.
Termenul de „shared hosting” vine din engleza si inseamna „gazduire partajata”. Majoritatea companiilor din acest domeniu ofera shared hosting deoarece are foarte multe avantaje. Totusi, exista si cateva dezavatanje, pe care le vom discuta putin mai jos.
Gazduire WordPress Super Sonica cu SSD NVMe
Gazduire WordPress cu 15GB SSD spatiu de stocare
Cand o sa vizitezi un site care ofera gazduire web, rareori o sa gasesti denumirea de shared hosting. Cele mai intalnite descrieri sau denumiri sunt gazduire web si gazduire WordPress…insa toate acestea sunt shared hosting.
Ce inseamna shared hosting?
Un shared hosting sau o gazduire partajata este acel tip de gazduire in care pe un server sunt gazduite mai multe site-uri. Gandestete ca la o locuinta, dar in loc sa stai singur in ea o mai imparti si cu alte persoane.
Fiecare utilizator care cumpara o astfel de gazduire are o „portie” din acel server, in functie de planul de gazduire ales. Mai simplu spus, serverul nu este dedicat doar pentru tine, ci pentru mai multe site-uri.
In functie de tipul serverului, acesta poate gazdui un numar mare de site-uri, chiar si de ordinul sutelor. Totusi, fiecare site va avea partea lui din resursele disponibile: RAM, CPU, spatiu de stocare.
Performantele gazduirii shared hosting sunt date de resursele si de optimizarea serverului. Asta nu inseamna ca daca o sa-ti cumperi o gazduire WordPress ieftina site-ul tau se va incarca greu sau nu va sustine mai multi vizitatori.
Exemple foarte bune sunt gazduirile oferite de HostRiver si Sitebunker. Deoarece serverele sunt foarte bine optimizate pentru WordPress, site-urile gazduite se vor incarca extrem de rapid si vor face fata unui numar mare de vizitatori.
Avantaje si dezavantaje
Acum ca ai aflat ce inseamna shared hosting, e timpul sa vedem care sunt avantajele si dezavantajele acestui tip de gazduire.
Cel mai mare avantaj, fara doar si poate, este pretul. Deoarece mai multi utilizatori folosesc resursele aceluiasi server, costurile sunt mult mai reduse. Shared hosting, shared price!
Acest tip de gazduire este recomandat celor care nu au cunostinte de administrare a unui server. Nu ai batai de cap sa configurezi serverul, sa instalezi module de securitate, sa actualizezi sistemul de operare si multe altele.
Un alt lucru extrem de important este faptul ca ai un panou de control. Cele mai multe companii folosesc cPanel, probabil cel mai utilizat si eficient panou de control pentru administrarea site-urilor.
Desi urmatorul punct ar putea intra si la dezavantaje, companii precum HostRiver si Sitebunker contrazic acest lucru. Este vorba de viteza de incarcare a site-ului. Au trecut vremurile cand pe o gazduire shared nu puteai sa ai un site super rapid si stabil, chiar daca ai multi vizitatori online in acelasi timp.
Suportul cu clientii trebuie mentionat si el, deoarece VPS-urile sau serverele dedicate sunt „unmanaged”. Adica nu o sa primesti suport de administrarea serverului. Desigur, sunt si variantele „managed”, dar sunt foarte scumpe.
Pe langa toate aceste lucruri pozitive, trebuie mentionate si cateva aspecte negative. Cel mai important este ca nu ai resurse dedicate. Daca serverul nu este bine configurat, s-ar putea sa ai probleme cu viteza de incarcare a site-ului.
In unele cazuri, un shared hosting ofera spatiu de stocare mult mai mic in comparatie cu un VPS sau un server dedicat. De asemenea, nu ai acces la „root”, adica nu poti sa configurezi tu serverul in niciun fel.
Gazduire SUPER Rapida si Fiabila