Ce inseamna Web Hosting?

Ce inseamna Web Hosting

Daca esti incepator si vrei sa-ti faci un blog, te „lovesti” de foarte multi termeni pe care nu i-ai mai intalnit pana acum. Asa ca m-am gandit ca in acest articol sa vorbim despre ce inseamna web hosting (gazduire web).

Istoria web hosting-ului incepe in anul 1969, atunci cand Lawrence Roberts si Thomas Merril creaza prima retea de calculatoare. Abia peste 22 de ani, in anul 1991, internetul avea sa faca un salt urias, asa cum il stim noi astazi.

Gazduire WordPress Super Sonica cu SSD NVMe

Gazduire WordPress cu 15GB SSD spatiu de stocare

Odata cu cresterea numarului de site-uri web a crescut si cererea pentru web hosting (gazduire web). Chiar in acest moment, in timp ce citesti aceste randuri, in intreaga lume se creaza sute de site-uri pe secunda. Hai si tu cu noi!

Ce inseamna web hosting?

Daca nu ai mai construit niciodata un site, atunci cu siguranta esti interesat sa stii ce inseamna web hosting. Ei bine, termenul de web hosting vine din engleza si s-ar traduce gazduire web.

Ca sa intelegi foarte simplu ce inseamna gazduire web, gandeste-te la o casa. Aceasta are o adresa si un teren unde este construita. Practic e acelasi lucru si cu gazduirea web.

Site-ul tau are o adresa, in cazul nostru un nume de domeniu, dar si un teren unde putem sa construim…site-ul. Terenul reprezinta de fapt web hosting-ul, adica gazduirea web. Desigur, ca sa continui cu acest exemplu, casa reprezinta site-ul web.

Prin urmare, ca sa concluzionam, orice site functional trebuie sa indeplineasca aceste trei conditii:

  • sa aiba un nume de domeniu
  • sa aiba o gazduire web
  • site-ul propriu-zis (articole, imagini, etc)

Web hosting-ul este un serviciu oferit de companiile de hosting si de care ai nevoie obligatoriu in cazul in care doresti un site web. Mai exista si varianta sa-ti faci propriul tau server, dar nu vreau sa trecem intr-o alta directie.

Scopul serviciilor de gazduire web, inclusiv a celor de gazduire WordPress, este de a stoca fisierele site-ului tau si, mai apoi, de a fi puse la dispozitie catre vizitatorii tai (non-stop, indiferent de zi si de ora).

Ce este un plan de gazduire web?

O sa auzi de foarte multe ori „trebuie sa cumperi un plan de gazduire web”. Gandeste-te la acest plan ca la un abonament de telefonie.

Tu o sa de abonezi la un serviciu de web hosting, doar ca nu ai nevoie de niciun document, in afara de informatiile personale pe care trebuie sa le completez in formularul de inregistrare.

Ca orice alt abonament, si planul de gazduire web se face pe o anumita perioada. Partea buna este ca poti sa-ti cumperi o gazduire web chiar si pentru o luna.

Totusi, companiile de web hosting ofera (in general) reduceri semnificative in cazul in care contractezi acest serviciu pentru o perioada de minim 12 luni.

Trebuie sa stii ca plata unei gazduiri web se face inainte. Daca vrei sa-ti cumperi 12 luni de web hosting (de exemplu), tu la momentul cumpararii va trebui sa platesti: pretul lunar inmultit cu cele 12 luni (minus reducerea, daca e cazul).

Nu uita ca nu ai ce face cu o gazduire web daca nu ai si un nume de domeniu. Dar da, numele de domeniu nu trebuie cumparat neaparat de unde cumperi si gazduirea web (desi este mult mai simplu pentru un incepator).

Nu in ultimul rand, vreau sa-ti mai spun ca nu toate planurile de gazduire sunt la fel. Nu ma refer aici la pret, desigur. Fiecare plan de gazduire vine cu anumite specificatii (procesor, memorie, spatiu de stocare, etc).

Gazduire SUPER Rapida si Fiabila

Citeste si...