Cele mai bune Pluginuri de Cache pentru WordPress

Cele mai bune Pluginuri de Cache pentru WordPress

Viteza de incarcare a site-ului este foarte importante pentru SEO (Search Engine Optimization), dar si pentru vizitatorii site-ului tau. In acest articol vreau sa-ti spun care sunt cele mai bune pluginuri de cache pentru WordPress care te vor ajuta sa ai un site mult mai bine optimizat.

Nu uita ca un plugin nu poate sa rezolve problema serverului pe care este gazduit site-ul tau. Din acest motiv iti recomand sa alegi o gazduire WordPress rapida si stabila. Gasesti cateva teste de viteza pentru companiile de web hosting din Romania in categoria Recenzii si Pareri.

Nu in ultimul rand, numarul si calitatea imaginilor poate sa fie un alt factor care sa-ti afecteze viteza de incarcare a site-ului. Chiar daca in acest articol iti voi spune care sunt cele mai bune pluginuri de cache, nu uita ca ai nevoie si de un plugin pentru optimizarea imaginilor.

Instalarea acestor module se face foarte usor, ca orice alt modul. Totusi, daca nu stii cum se face, iti recomand sa citesti articolul tutorial cum instalezi un plugin in WordPress.

1. WP Rocket

Fara doar si poate, WP Rocket este cel bun plugin de cache pentru WordPress. De altfel, este si cel mai cunoscut si se afla in top 3 in ceea ce priveste numarul de instalari. Singura problema WP Rocket este faptul trebuie sa-l cumperi.

Pentru un site mic si care nu aduce inca venituri, s-ar putea sa fie o problema ca trebuie sa investesti ceva bani. Totusi, din punctul nostru de vedere isi merita banii. Pur si simplu nu exista (cel putin in acest moment) un alt plugin de cache care sa faca optimizare mai buna ca el.

Pentru majoritatea site-urilor nu trebuie sa faci nicio configurare la WP Rocket, insa eu iti recomand sa verifici setarile si sa faci niste teste sa vezi care sunt cele mai potrivite pentru tine.

Pluginul functioneaza la nivel de server (important de stiut) si este recomandat chiar daca planul tau de gazduire este pe un server LiteSpeed sau NGINX.

Printre optinule disponibile in WP Rocket re gasesc cele de caching, lazy load (incarcare intarziata a imaginilor), delay JS (intarzierea fisierelor .js), eliminarea fisierelor CSS care nu sunt necesare si multe altele.

Suportul cu clientii este excelent si trebuie apreciat faptul ca dezvoltatorii iau in considerare feedback-urile primite de la clienti. Nu in ultimul rand, WP Rocket este tradus si in limba romana.

2. LiteSpeed Cache

In acest articol cu cele mai bune pluginuri de cache pentru WordPress nu avea cum sa lipseasca LiteSpeed Cache. Marele avantaj al acestui plugin este faptul ca nu trebuie platit, fiind 100% gratuit.

Este cel mai instalat plugin de cache pentru WordPress, iar acest lucru se datoreaza numarului tot mai mare de servere care utilizeaza LiteSpeed. Totusi, asta nu inseamna ca site-ul tau nu va functiona la fel sau chiar mai bine daca folosesti un alt plugin de cache decat LiteSpeed Cache.

Noi i-am dat foarte multe sanse acestui plugin (toate site-urile pe care l-am testat au fost pe un server LiteSpeed), insa de cele mai multe ori am fost dezamagiti de rezultatele obtinute. Intradevar, face o treaba buna, insa consideram ca este mult sub WP Rocket.

Faptul ca nu optimizeaza site-ul la fel de bine ca WP Rocket sa spunem ca nu e o problema mare, insa foarte problematice sunt update-urile care se fac la LiteSpeed Cache. De multe ori contin bug-uri (erori), iar acestea cauzeaza probleme mari asupra site-urilor.

Companiile care folosesc serverul lor recomanda acest plugin, dar iti recomandam sa il testezi cu precautie. Mai mult decat atat, este foarte complicat de configurat pentru cineva care nu are experienta.

3. W3 Total Cache

Un alt plugin de cache pentru WordPress, extrem de cunoscut si de instalat, este W3 Total Cache. In comparatie cu WP Rocket, acesta are si o versiune gratuita si din punctul nostru de vedere nu are rost sa cumperi varianta platita.

Faptul ca nu functioneaza la nivel de server se observa imediat din rezultatele obtinute. Chiar si asa, pentru un plugin de cache gratuit, rezultatele sunt de apreciat, mai ales daca nu ai un site foarte complex.

Pare complicat de configurat, insa partea buna este ca dupa instalare ai un tutorial care te va duce prin toate setarile importante. Pluginul va rula niste teste si-ti va recomanda cea mai buna configuratie pentru site-ul tau.

Daca ai ceva experienta, atunci chiar iti recomandam sa treci prin toate setarile disponibile, deoarece unele dintre ele iti pot imbunatati si mai mult viteza de incarcare a site-ului. Desi varianta platita promite mult, nu e mare diferenta fata de cea gratuita (cel putin in testele noastre asa a fost).

W3 Total Cache este un plugin destul de bun, mai ales daca luam in considerare ca este gratuit, si este o varianta alternativa pentru LiteSpeed Cache in cazul in care vrei ceva mai usor de configurat si cu mai putine bug-uri (erori).

Gazduire SUPER Rapida si Fiabila

Citeste si...