Certificat SSL gratuit

Certificat SSL Gratuit

Daca intr-un alt articol am discutat despre ce este SSL, acum a venit momentul sa iti spun cum poti obtine un certificat SSL gratuit. De asemenea, iti voi arata cum poti sa-l instalezi intr-un mod foarte simplu.

Chiar daca ai un site/blog personal sau unul comercial, certificatul SSL este obligatoriu, atat pentru securitatea vizitatorilor, cat si pentru o mai buna pozitionare in motoarele de cautare.

Exista mai multe tipuri de certificate SSL. Unele sunt pentru validarea domeniului, ale companiei sau cu validare extinsa. Chiar si asa, pentru cele mai multe site-uri, un certificat SSL gratuit este mai mult decat suficient.

Cum obtii un certificat SSL gratuit

Exista mai multe moduri prin care poti obtine un certificat SSL gratuit, insa in acest tutorial iti voi arata cea mai simpla modalitate!

Nu uita, chiar daca vezi companii care vand certificate SSL, cu siguranta tu nu vei avea ne voie de unul! Desigur, asta doar in cazul in care nu ai un site bancar, magazin online, site in care pastrezi informatii despre clientii (de exemplu acte medicale), etc.

Cel mai simplu mod cu putinta de de a avea un certificat SSL gratuit este prin companiile de gazduire website. Desigur, daca ai un site care se adreseaza vizitatorilor din Romania, iti recomand sa alegi o companie tot de la noi din tara.

Evident, doar certificatul SSL gratuit nu trebuie sa fie un motiv de a alege gazduirea web, ci trebuie sa tii cont de mai multi factori. Resurse, suportul cu clientii, optimizarea serverelor, pretul pachetului de gazduire etc.

Daca vrei sa obtii un certificat SSL 100% gratuit, atunci iti recomand HostRiver. Au preturi foarte bune, servere extrem de bine optimizate, iar suportul cu clientii este de nota 10+. Citeste mai multe despre ei in articolul HostRiver pareri.

O alta recomandare este NameBox. Am ales aceasta companie deoarece ofera si gazduire cu stocare NVMe, adica site-urile se vor incarca extrem de rapid. Mai mult decat atat, NameBox are o mare experienta pe piata din Romania, fiind una din cele mai bune companii de gazduire web. Gasesti mai multe informatii in articolul NameBox pareri.

Oricare din cele doua companii ai alege, ambele ofera pachete de gazduire WordPress foarte bune, cu mentiunea ca NameBox au preturi ceva mai mari decat cei de la HostRiver (ce-i drept, NameBox foloseste stocare NVMe).

Tot ceea ce trebuie sa faci este sa cumperi un pachet de gazduire (nu este obligatoriu sa cumperi si domeniul tot de la ei – vezi articolul domenii ieftine), iar apoi certificatul SSL gratuit se va instala automat. Daca nu, iti voi arata in urmatorul capitol cum poti sa-l instalezi tu.

Cum sa instalezi certificatul SSL

Daca alegi oricare plan de gazduire de la HostRiver sau NameBox, atunci cel mai probabil certificatul SSL gratuit se va instala automat. Daca nu se intampla acest lucru, poti deschide un tichet, iar echipa de suport il va instala pentru tine.

In schimb, daca vrei sa inveti ceva nou si sa nu mai apelezi la suport, in cele ce urmeaza iti voi arata cum sa instalezi certificatul SSL. Totusi, vreau sa subliniez ca in 99.9% din cazuri acesta se va instala automat.

Primul pas pe care trebuie sa-l faci este sa te conectezi in contul cPanel a planului de gazduire. Poti sa accesezi cPanel fie din link-ul aflat in contul tau de la HostRiver sau NamBox, fie din link-ul trimis pe email.

Dupa ce te-ai conectat in cPanel (s-ar putea ca la tine sa nu arate la fel, asta in cazul in care folosesti o alta tema la cPanel), da click in casuta de cautare si scrie SSL (vezi imaginea de mai jos). Apoi da click pe SSL/TLS Status.

Instalare SSL gratuit din cPanel

Acum vei ajunge pe pagina de unde poti instala SSL-ul gratuit, doar din cateva click-uri. Dupa cum se vede din imaginea de mai jos, prima data bifeaza acea casuta ca sa iti selecteze toate domeniile, apoi da click pe butonul Run AutoSSL.

Dupa cum se poate observa, in acest exemplu domeniile au deja SSL activ – sunt indicate de acel lacat de culoare verde. Daca nu ar fi fost activ, atunci lacatul ar fi fost deschis si de culoare rosie.

Dupa ce ai dat click pe Run AutoSSL, certificatul SSL gratuit se va instala (asteapta 1-2 minute, dupa care poti da refresh la pagina). De asemenea, atunci cand va expira, acesta se va reactiva (reinstala) automat.

Instaleaza SSL gratuit

In cazul in care nu reusesti sa-l instalezi (sanse extrem de mici), atunci cu siguranta trebuie sa faci un tichet la echipa de suport ca sa-l instaleze ei (oricum va fi gratuit).

Nu in ultimul rand, dupa ce ai instalat SSL-ul, nu uita ca sa instalezi si pluginu-ul gratuit Really Simple SSL (daca nu stii cum se instaleaza un plugin, citeste tutorialul cum instalezi un plugin in WordPress). Acest plugin va face legatura dintre server si domeniul tau.

Gazduire SUPER Rapida si Fiabila

Citeste si...