Ce este cPanel

Ce este cPanel

Stiu ca atunci cand doresti sa-ti cumperi o gazduire web gasesti in majoritatea ofertelor si informatia ca primesti cPanel gratuit. Ce este cPanel? La ce iti este de folos? Cum accesezi cPanel?

Toate aceste informatii ti le voi prezenta in acest articol. Trebuie sa stii inca de la inceput ca cPanel o sa gasesti indiferent daca iti cumperi o gazduire web clasica, fie o gazduire WordPress. Atentie insa, deoarece nu toate companiile ofera cPanel; unele dintre ele au propriul lor program dezvoltat.

Ce este cPanel

Indiferent daca esti incepator sau ai cunostinte de administrare a unui server, panul cPanel este foarte util si-ti va usura foarte mult munca.

Ce este cPanel? Acesta este un panou de control si de gestionare a site-urilor si a serverelor. In general, in cele mai multe situatii este folosit de companiile care ofera shared hosting (vezi ce inseamna shared hosting).

Panoul se deschide din browser, fiind foarte asemanator cu un sistem de operare sau o aplicatie. Cu ajutorul lui poti sa creezi site-uri, sa le administrezi, sa instalezi aplicatii pentru site-uri, sa schimbi versiunea la PHP, sa iti securizezi site-ul si multe altele.

Panoul cPanel a fost dezvolatat de John Nick Koston si fost lansat pentru prima data la sfarsitul anului 1997. Fiind dezvoltat constant in functie de nevoile pietei, cPanel a devenit cele mai folosit panou de control pentru site-uri.

Fara un astfel de panou de control, gestionarea site-urilor s-ar face extrem de dificil si ti-ar consuma mai mult timp. Desi cPanel nu este gratuit (trebuie platita o licenta), atunci cand iti cumperi o gazduire web ti se va oferi accesul gratuit, deoarece licenta este cumparata de compania de web hosting.

Ce avantaje are cPanel

In cazul in care ai nevoie de un panou de control pentru gestionarea site-urilor sau a serverelor, cel mai probabil vei alege cPanel.

De ce? Pentru ca niciun alt panou de control nu s-a apropiat de functiile si avantajele pe care le are cPanel.

Intradevar, licenta nu este deloc ieftina (subliniez, este gratuita daca folosesti o gazduire web sau una WordPress), insa are foarte multe avantaje care il face sa-si merite banii.

Instalarea cPanel, cand iti cumperi o gazduire web, se face de catre specialistii companie. De fapt este impropriu spus instalarea, deoarece acest panou se instaleaza la nivel de server, iar apoi toate conturile gazduite au acces la cPanel.

Practic totul este pregatit pentru tine. Tu vei putea accesa cPanel din doar cateva click-uri. Totul este configurat si optimizat pentru nevoile acelui tip de gazduire.

Dar hai sa vedem de ce este atat de apreciat cPanel si care sunt avantajele lui:

 • este incredibil de usor de utilizat, chiar daca nu l-ai mai folosit pana acum
 • exista foarte multe tutoriale pe internet in cazul in care vrei sa folosesti functii mai avansate
 • este scalabil (se poate folosii la un shared hosting, de reseller-ii, la un server, etc)
 • numar mare de site-uri ce pot utiliza o singura licenta cPanel
 • foarte sigur, usor de intretinut si actualizat constant
 • contine Softaculous Apps Installer (o colectie de scripturi prin care se poate instala foarte usor aplicatii)
 • backup simplu, rapid si gratuit
 • gestionarea spatiului de stocare
 • poti sa verifici erorile site-ului, resursele consumate, numarul de vizite
 • poti crea casute de email si sa verifici emailurile primite (inclusiv sa trimiti emailuri)
 • modificarea versiunilor de PHP

Cum accesezi cPanel

In cele ce urmeaza iti voi arata cum poti sa accesezi cel mai usor panould e control cPanel din contul tau de gazduire web.

Trebuie sa stii insa ca, dupa ce ti-ai cumparat o gazduire web, vei primi pe email un link direct catre cPanel. Poti sa folosesti si aceasta modalitate, insa personal mi se pare mai complicat, doarece trebuie sa introduci userul si parola de fiecare data.

Varianta cea mai rapida si simpla este din contul de gazduire, deoarece cam toate companiile au pus un link direct (shortcut) catre cPanel, iar tu nu va mai trebuie sa introduci niciun user sau parola. Accesul se va face direct in contul tau cPanel.

Doarece avem multe site-uri gazduite la HostRiver, in acest exemplu o sa-ti arat cum intri in cPanel din contul acestei companii. Totusi, nu-ti fa griji, doarece accesul se face foarte asemanator chiar daca folosesti o alta companie.

Evidnet, primul lucru este sa te conectezi in contul tau. Apoi mergi la Servicii, adica pe pagina unde iti arata pachetul de gazduire cumparat. In cazul HostRiver, link-ul este direct langa planul de gazduire.

Da click pe Login cPanel, si imediat ti se va deschide panoul de control. Foarte simplu si rapid! Dupa ce ti s-a deschis pagina cu cPanel poti sa folosesti aplicatiile instalate acolo, sa verifici resursele consumate, etc.

HostRiver au un suport cu clientii excelent, asa ca daca ai orice intrebare, nu ezita sa-i contactezi. Sunt absolut convins ca iti vor raspunde foarte repede si -ti vor oferi suportul de care ai nevoie (inclusiv telefonic). Mai multe informatii despre aceasta companie de web hosting gasesti in articolul HostRiver pareri.

Gazduire SUPER Rapida si Fiabila

Citeste si...