DataHost pareri

DataHost pareri

DataHost

Pachete de gazduire

Pret

Viteza de incarcare

Suportul cu clientii

Avantaje

  • Stocare de ultima generatie super rapida
  • Backup zilnic gratuit intr-o locatie externa
  • Suport rapid prin telefon, live chat si tichet
  • Domeniu .ro gratuit la plata pe minim 6 luni
  • Printre cele mai bune preturi din Romania
  • Servere VPS cu management inclus

Dezavantaje

  • Serverele VPS cu management sunt scumpe
  • IP-ul dedicat costa 2 EUR/luna
  • IP dedicat doar la gazduirea WordPress

Concluzie

DataHost ofera servicii de cea mai buna calitate la preturi mici. Este in topul celor mai bune companii gazduire web.

9.75

Scor Final

Nu este una din cele mai cunoscute companii de gazduire web din Romania, motiv pentru care am ales sa fac aceasta recenzie si sa scriu DataHost pareri.

Primul lucru ce iese in evidenta in oferta celor de la DataHost este gazduirea WordPress ieftina. Intradevar, ieftin nu inseamna neaparat si bun, insa testele efectuate mai jos au aratat contrariul.

DataHost are in oferta cam tot ce ti-ai dori in materie de web hosting. De la simplele pachete de gazduire web, pana la VPS (management inclus) si servere dedicate.

Pe langa faptul ca serverele sunt foarte bine optimizate, un mare avantaj este stocarea SSD, care va contribui la o incarcare extrem de rapida a site-ului.

Cea mai ieftina gazduire WordPress vine cu 3GB memorie RAM, iar acest lucru nu-ti va crea nicio problema, chiar daca ai multe plugin-uri instalate

Tot la capitolul avantaje este si faptul ca primesti un domeniu .ro gratuit in cazul in care achizitionezi un pachet de gazduire shared si faci plata pe minim 6 luni (oferta valabila la unele pachete de gazduire).

Mi-ar fi placut daca IP-ul dedicat (vezi in acest articol ce inseamna IP dedicat) era oferit gratuit sau cel putin ca pretul acestuia sa fie 1 EUR/luna, insa nu poti sa le ai pe toate, mai ales ca DataHost are printre cele mai ieftine gazduiri din Romania.

Gazduire WordPress

DataHost are in oferta 3 pachete de gazduire WordPress, iar cel mai ieftin costa 2.49 EUR/luna (subliniez, beneficiezi de domeniu .ro gratuit la plata pe minim 6 luni). Resursele nu sunt disponibile pe site, insa le poti obtine foarte rapid si usor daca ii contactezi prin telefon sau live chat.

Cel mai ieftin pachet, Start WP, are doar 1.5GB RAM, iar la prima vedere pare cam putin (cel putin asa am crezut si eu). Totusi, pentru majoritatea site-urilor va fi mai mult decat suficient, mai ales ca beneficiezi de procesoare super rapide Xeon seria 5 care ruleaza la minim 3.5GHz. Mai mult decat atat, stocarea se face pe NVMe.

Nu sunt cel mai mare expert in administrarea de servere, insa consider ca tot acest „pachet” este perfect gandit si foarte bine optimizat, deoarece site-urile se vor incarca extrem de rapid, ca si cum ai avea un VPS.

Nu trebuie sa ma crezi pe cuvant, testele de mai jos vorbesc de la sine, iar daca nici acestea nu te conving, te incurajez sa incerci serviciile oferite de ei. Iti garantez ca nu vei fi dezamagit!

Teste de viteza

Pentru cele 4 teste de mai jos am cumparat gazduirea WordPress cea mai ieftina, Start WP in valoare de 2.49 EUR/luna. Am folosit un domeniu de test cumparat de la Namecheap si am instalat WordPress versiunea 5.8.1.

Subliniez faptul ca nu am folosit niciun plugin de cache. De fapt, dupa cum se vede in imaginea de mai jos, nu am instalat niciun alt plugin (exceptie la ultimul test – vezi mai multe detalii mai jos). Acolo unde a fost posibil, testele au rulat pentru versiunea de mobil.

Pareri teste de viteza DataHost

Test 1

Stiu ca esti nerabdatori sa vezi DataHost pareri in ceea ce priveste viteza de incarcare. Asa ca te las sa vezi rezultatele de mai jos. Mentionez ca am folosit tema implicita cu care vine WordPress la instalare (Twenty Twenty-One).

Toate cele 3 teste reazilate in PageSpeed Insights de la Google au trecut cu scor maxim, chiar daca nu am folosit niciun plugin de cache. Intradevar, vorbim de un site gol, fara imagini si continut, dar am vrut sa scot in evidenta ce scor vei obtine in cazul in care vei folosi o tema WordPress bine optimizata

Test 2

In urmatorul test am folosit Performance Test de la KeyCDN. Configuratia site-ului a fost aceeasi, iar acest test l-am rulat in principal pentru CONNECT (durata de timp pana la conectarea cu serverul) si TTFB (cat dureaza din momentul in care un vizitator acceseaza site-ul si primeste primele date).

Rezultatele s-au dovedit excelente, insa nu trebuie sa uitam ca serverele sunt in Germania. Conectarea la server s-a realizat constant in ~5ms, de 6 ori mai rapid decat la HostRiver (citeste mai multe in articolul pareri HostRiver), iar TTFB-ul a trecut testul de fiecare data.

Test 3

Am vrut sa verific viteza serverului si cu un alt test, asa ca am rulat serviciul oferit de cei de la Bitcatcha. Valoarea de la „Server Speed” este o medie, deoarece testul a rulat din 10 locatii diferite de pe tot globul.

Dupa cum se poate vedea in imaginile de mai jos, pentru fiecare test am obtinut scorul A+ (exceptional). Nu am avut niciun „blocking time”, iar LCP-ul (largest contentful paint) a fost mult sub limita de 2.5 secunde.

Test 4

In ultimul test am vrut sa verific ce rezultate pot obtine in PageSpeed Insights de la Google daca voi instala o tema si voi adauga imagini, continut, butoane, etc. Subliniez inca o data ca nu am instalat niciun plugin de cache sau de optimizare si compresare a imaginilor.

Pentrua acest test am folosit tema Kadence Theme, una din cele mai apreciate teme WordPpress, dupa care am instalat plugin-urile Kadence Starter Templates si Kadence Blocks.

Ca sa obtin un site cat de cat mai aproape de realitate, am instalat template-ul Control B din Kadence Starter Templates. Poti sa verifici acest template pe site-ul Kadence, ca sa verifici ca este un site in adevaratul sens al cuvantului.

Parere despre testul de viteza? Exceptional! Vorbim de 90 de puncte PageSpeed Insights in conditiile in care nu am folosit niciun alt plugin. Cu un plugin de cache si unul pentru imagini cu siguranta am fi atins 99 sau 100.

DataHost pareri

Idea articolului a fost sa scriu DataHost pareri bazandu-ma pe niste teste, nu doar pe ceea ce scrie in oferta lor de gazduire. Rezultatele au fost exceptionale, cu atat mai mult cu cat vorbim de o gazduire WordPress foarte ieftina.

Majoritatea serverelor sunt colocate in Romania, desi mai au si cateva servere in Germania si Franta. Totusi, clientii noi care aleg o gazduire web sau un WordPress o sa aibe site-urile stocate pe serverele din Romania. Desi in ziua de azi nu mai conteaza foarte mult, e totusi un plus pentru cei cu site-uri .ro.

DataHost foloseste JetBackup, prin urmare iti va fi foarte usor sa dai restore la backup in cazul in care ai o problema. Oricum, poti sa ii contactezi prin tichet, deoarece sunt foarte profesionisti si promti.

Referitor la suportul cu clientii, de fiecare data mi s-a raspuns foarte punctual si in maxim 25 de minute. Nu am fost nevoit sa cer ajutor prin telefon, dar presupun ca lucrurile stau la fel de bine.

Citeste si...