Ce este SSL?

Ce este SSL?

Probabil ai vazut ca majoritatea companiilor care ofera gazduire web si gazduire WordPress mentioneaza in oferta lor si de certificatul SSL. Ce este SSL? La ce iti este de folos? Cat costa certificatul SSL?

Toate raspunsurile pentru acest intrebari le vei gasi in acest articol. De asemenea, vei afla si ce tipuri de certificate SSL exista si care sunt cele mai bune pentru site-ul tau.

Ce este SSL?

SSL este prescurtarea de la Secure Sockets Layer si reprezina o tehnologie pentru protejarea informatiilor transferate in mediul online. A fost devoltat in 1994 de catre Netscape, iar in zilele noastre este din ce in ce mai popular.

Aceasta tehnologie se foloseste (in general) intre un server si un browser (client). Ceea ce face SSL-ul este sa cripteze informatiile transferate atfel incat nimeni sa nu le poata intercepta sau modifica.

Desi se crede ca utilizarea unui certificat SSL este utila doar in cazurile in care se foloseste un card bancar, stocarea de parole, informatii confidentiale, etc., in realitate lucrurile nu stau deloc asa.

Orice site, fie el si un blog personal, are nevoie de un certificat SSL. De ce? In primul rand pentru ca aduce o securitate ridicata. De asemenea, creaza o mai mare incredere pentru vizitatorii site-ului, dar are si un impact pozitiv din punct de vedere SEO.

Daca nu vrei sa te complici cu tot felul de termeni tehnici, dar vrei sa stii ce este SSL, atunci cel mai simplu este sa te uiti in bara de adrese a site-ului. Daca observi un lacat inchis, atunci acel site are certificat SSL.

Certificat SSL

Dupa cum se observa, acest site are un SSL activ si valabil. In cazul in care un site nu este securizat cu un certificat SSL, in bara de navigare al browser-ului se va regasi un lacat deschis sau un semn de avertizare.

De asemenea, adresele site-urilor care au SSL incep cu https:, iar cele care nu au SSL incep cu http:. Ca si exemplu, https://www.afluonline.ro, iar daca site-ul nu ar fi avut SSL atunci ar fi fost sub forma http://www.afluonline.ro.

Tipuri de certificate SSL

Inainte de a-ti spune cate tipuri de certificate SSL exista, vreau sa mentionez ca majoritatea companiilor de web hosting ofera GRATUIT certificatul Let’s Encrypt SSL.

Instalarea se face automat, in cele mai multe cazuri. Daca nu se intampla acest lucru, poti sa faci un tichet la echipa de suport si se va instala imediat fara niciun cost.

Unele companii, din dorinta de a-si creste profitul, vor dori sa-ti vanda si alte certificate SSL. Trebuie sa stii ca Let’s Encrypt SSL este perfect pentru tine si nu ai nevoie sa-ti cumperi altul.

Daca ai insa un magazin online, un cabinet medical unde pastrezi dosarele pacientilor, un site cu informatii strict confidentiale, atunci recomandarea este sa faci un upgrade, deoarece Let’s Encrypt SSL nu este cel mai indicat.

1. Certificat SSL cu validarea domeniului

Acesta este de fapt certificatul gratuit Let’s Encrypt SSL. Se reactiveaza automat, atat timp cat cat ai gazduirea web. Poti sa verifici certificatul SSL al site-ului tau din contul cPanel. Tot de acolo il poti activa sau dezactiva.

2. Certificat SSL cu validarea companiei

Este unul din cele mai sigure certificate SSL, cripatrea facandu-se in 256 biti. De cele mai multe ori este folosit de companiile foarte mari pentru a oferi un spor de siguranta pentru clientii lor.

Pretul unui astfel de certificat poate sa depaseasca ordinul sutelor de lei pe an si se achizitioneaza separat. Desigur, trebuie sa prezinti anumite documente despre compania ta ca sa obtii un astfel de certificat SSL.

3. Certificat SSL cu validare extinsa

Este considerat a fi certificatul care ofera cel mai mare nivel de securitate. Se foloseste in general de instiutiile bancare sau acele site-uri care contin informatii strict confidentiale.

Pentru a obtine un stfel de certificat SSL trebuie sa treci printr-o procedura riguroasa de verificare, inclusiv verificarea companiei si prezenta fizica la adresa mentionata. Desigur, este si cel mai scump certificat.

Gazduire SUPER Rapida si Fiabila

Citeste si...