Ce inseamna Blog?
Una din cele mai usoare metode prin care iti poti face prezenta in mediul online este printr-un blog? Ce inseamna blog? Cum iti creezi unul? Ce ai nevoie pentru a-ti face un blog personal?
La toate aceste intrebari vei gasi raspunsurile in acest articol tutorial. Inca de la inceput vreau sa mentionez ca nu ai nevoie de cunostinte avansate de programare, deoarece crearea unui blog este ceva foarte usor.
Asa ca daca esti esti incepator, iti sugerez sa citesti cu atentie acest articol si sa urmaresi pasii de mai jos. In doar cateva ore vei avea blogul tau personal pe care poti sa publici ceea ce doresti, iar mai apoi sa imparasesti si cu altii toate acele informatii.
Ce inseamna blog?
Un blog este foarte asemanator cu un website, iar in zilele noastre foarte multe persoane folosesc de fapt cele doua cuvinte ca si sinonime. Totusi, exista cateva diferente.
Un blog poate fi considerat ca un jurnal personal, doar ca virtual, in care autorii scriu despre pasiunile pe care le au. Exista bloguri despre nutritie, pescuit, retete culinare sau pur si simplu bloguri personale in care vei gasi tot felul de informatii despre autor.
Istoria blogului a inceput in anul 1997, atunci cand americanul Dave Winter a creat programul care a permis pentru prima data publicarea de continut web. Tot in acel an a aparut si cuvantul weblog.
In Romania, blogurile au devenit foarte populare prin anul 2000, mai ales ca au incept sa apara tot felul de platforme dedicate pentru acest serviciu, precum Blogger sau WordPress.
Totusi, odaca cu aparitia retelelor de socializare, foarte multe platforme de blogging s-au inchis sau au devenit tot mai nepopulare. De ce? Pentru ca este mult mai usor sa postezi un articol pe Facebook, de exemplu.
Trecand prin foarte multe schimbari, blogul a ramas insa foarte la moda chiar si in ziua de azi, asta deoarece are foarte multe avantaje. Mai mult decat atat, s-a facut o oarecare combinatie intre blog si website, iar din acest motiv cuvintele au devenit oarecum sinonime.
De ce sa-ti faci un blog?
Acum ca am vazut ce inseamna blog, este timpul sa vedem care sunt motivele pentru care am alege sa ne facem un blog.
Inainte de asta, vreau sa te gandesti la blog ca la un website in care scrii articole despre calatorii, diverse tutoriale, retete culinare, educatie, nutritie…orice doresti tu (si este legal). Nu considera blogul doar ca pe o agenda personala in care vei scrie doar despre tine.
De ce sa-ti fac un blog? In primul rand pentru ca poti sa impartasesti pasiunile si cunostintele si cu ceilalti. Ii poti invata anumite lucruri sau ii poti ajuta sa gaseasca solutii la problemele pe care le cauta (de exemplu „ce locuri sa vizitez in Barcelona”).
In al doilea rand, lucru pe care nu il poti face pe retele de socializare, blogul te va ajuta sa castigi un ban in plus sau, cine stie, in cazul in care ai un blog foarte apreciat, chiar sa traiesti doar din aceasta activitate.
Exista foarte multe modalitati cum sa faci bani din blog. Cea mai simpla modalitate este prin reclame Google AdSense sau de la alte companii care au o oarecare legatura cu ceea ce publici pe blog. Mai poti sa faci si afiliere la produse, promovare de articole publicitare, clipuri video platite, etc.
Nu in ultimul rand, un blog iti da posibilitatea sa scrii despre ceea ce doresti tu. Nu te cenzureaza nimeni, nu iti este sters contul si nu ai limitari la numarul de cuvinte sau imagini. Nu acelasi lucru se paote spune despre retelele de socializare. Totusi, vreau sa subliniez inca o data ca ceea ce postezi pe blog trebuie sa fie legal!
Cum creez un blog?
Daca vrei sa-ti creezi un blog gratuit, insa fara avantajele mentionate in capitolul anterior, iti recomand platforma WordPress.com si Medium. Amble sunt foarte usor de administrat, insa vin si cu foarte multe limitari.
In schimb, daca vrei un blog in adevaratul sens al cuvantului, dar fara sa te coste foarte mult, iti recomand sa iti cumperi un plan de gazduire si sa folosesti WordPress.
In cele ce urmeaza iti voi spune pas cu pas ce trebuie sa faci pentru a-ti crea un blog personal. Voi pune si link-urile catre tutorialele de care ai nevoie pentru a parcurge fiecare pas (acolo unde este necesar).
1. Cumparare domeniu si gazduire
Orice blog sau website are un nume, iar acesta se numeste nume de domeniu (citeste ce este un nume de domeniu). De exemplu, numele acestui blog este afluonline.ro.
De asemenea, pe langa domeniu mai ai nevoie si de o gazduire, iar pentru ca vei folosi platforma WordPress, iti recomand o gazduire WordPress Romania. Am mentionat Romania, asta deoarece avem companii foarte bune de gazduire web, iar un mare plus este ca suportul va fi in limba romana.
Pentru ca esti la inceput, iti recomand sa iti cumperi domeniul si planul de gazduire web din acelasi loc. Iti va fi mult mai simplu si rapid. Poti cumpa domeniul si gazduirea de la HostRiver sau SiteBunker, doua companii de webhosting extrem de bune si cu preturi mai mult decat acceptabile.
2. Instalare WordPres
Dupa ce ti-ai cumparat numele de domeniu si gazduirea web, urmatorul pas este sa-ti instalezi platforma WordPress. A nu se confunda cu WordPress.com, deoarece aici vorbim de WordPress.org (este 100% gratuit).
Instalarea se face extrem de simplu si dureaza maxim 2 minute, insa stiu ca esti incepator, asa ca iti recomand sa citesti tutorialul cum instalezi WordPress.
3. Instalarea unei teme WordPress
WordPress vine cu cateva teme preinstalate, insa ar fi indicat sa-ti alegi o tema mai moderna, ca blogul tau sa arate mult mai bine. Vezi tutorialul cum instalezi o tema in WordPress.
O tema gratuita, cu foarte multe template-uri (modele de site) este Kadence Theme. Este foarte bine optimizata, iar acest lucru va ajuta ca site-ul tau se se incarce mult mai repede. Daca vrei varianta premium (are cateva beneficii extrem de utile daca doresti un blog mai complex), o poti cumpara de aici.
4. Scrierea primului tau articol
Pentru tine ca incepator, pot spune ca ai terminat sa-ti creezi primul tau blog personal. Desigur, ar mai fi cativa pasi optionali, insa acestia ii vei invata pe parcurs ce te vei obisnui cu platforma WordPress.
WordPress este extrem de flexibil, asa ca iti da posibilitatea sa instalezi tot felul de plugin-uri (mici programe), multe dintre ele gratuite, care te vor ajuta sa-ti imbunatateti site-ul (atat din puncul de vedere al design-ului, cat si al performantei). Vezi tutorialul cum instalezi un plugin in WordPress.
Daca nu vrei sa te complici prea mult, poti incerca sa scrii primul tau articol. Conecteaza-te pe site-ul tau in WordPress (numedomeniu.ro/wp-admin -> introduci user-ul si parola), iar din meniul din partea stanga pune mouse-ul pe Articole, iar din meniul ce iti va aparea in partea dreapta da click pe Adauga articol.
Ti se va deschide o noua pagina, iar acolo vei putea scrie primul tau articol, inclusiv sa inserezi imagini sau clipuri video. Poate la inceput ti se va parea putin complicat, insa te vei obisnui extrem de repede. Cand intampini o problema, ne poti lasa un mesaj pe pagina de contact sau pur si simplu sa cauti pe Google.
Gazduire SUPER Rapida si Fiabila